Saturday, September 8, 2012

Experiments!

Assalamualaikum. :)


After about a month without practical classes n experiments, minggu ni kiteorang mulakan balik experiment.
aku rasa en experiment for this week and so on,gonna be more relaxing. sangat enjoy buat benda2 tu
takdelah macam sebelum ni di mana aku akan melarikan diri drpd buat mendaalah semua tu (aku benci buat eksperimen sebenarnya) hahah. thanks to mai yg selalu je semangat buat exp melayan karenah aku XD

minggu ni exp chem buat menda alah molecules semua tu.

ni basic molecular shape ye adik2

ini H2O :) (lecturer yg tlg buatkan)

BH3

CH4

sebenarnya ada byk lagi molecules tau tp aku tak buat pun sbb MALAS.haha
susah jugak jadi aku ni,asyik malas je kan?
bak kata mak,dah nama start huruf M.. tu lah jadinya.
haihhh mak,sape yg bg nama kat murnie?mak dgn abah jgk kan...? XP

then,d next day, hari selasa, masuk lab bio pulak.
hari ni buat exp dara. eh silap, DARAH.
hadoiii,aku muka dah pucat awal2 dah sebab aku ni jenis tak tahan bau darah ni tau
korang tahu2 je lah,darah dah lah bau dia meloyakan. memang tak kena lah dgn jiwa aku
macam mana lah nak jadi doktor kan?

nak tunggu turn aku cucuk jari pulak lama, lagilah jantung aku dupdap dupdap je.
ye lah en,lancing device ada satu je kat group kiteorang.
then,dah turn aku je aku suruh mai yang cucuk kan.(hai murnie,jarum pun kau takut jgk ke? -.-')
menggigil tangan gua beb!
blm pun mai cucuk menda alah tu kat jari aku, aku dah menjerit awal2. hahah tersa kesengalan diri di sini ye

macam ni lah gayanya mai menyucuk jari aku :(

ni namanya lancing device
tp kiteorang guna warna biru
chantekkk :)

ini lah dia lancet yg telah menyucuk jari aku. :(
tak sakit mana pun sebenarnya hahaha

and then,here d results!

setelah dipicit,ditekan dan ditenyeh, byk jgklah darah aku keluar.
kawan2 aku excited je tgk darah aku keluar pekat semacam
si a : murnie,byknya darah,pekat pulak tu
si b : murnie,kau tak minum pape ke hari ni? (oh,aku puasa.tak sahur) ohhh.patutlah darah kau pekat semacam (ada kaitan ke?)
si c : murnie,kau byk makan daging semua tu eh. pekat kut darah kauu.

wow!nampak tak keexcitedan dorang tu?
aku pulak dgn rasa cuaknya bertanya. 'kenapa?tak boleh ke ada darah pekat mcm ni? tak elok ke? aku sakit ke? aku abnormal ke?' 
then,ada kawan aku dtg menyedapkan hati. 'takdelah,elok je..takde masalah pun. chill lah'

DARAH AKU O +VE!

sejujurnya aku tak pernah tahu darah aku jenis apa.
so,bila buat exp ni agak membantu jugak lah.
at least aku menambah lagi satu pengetahuan tentang diri aku.
rupa2nya aku ni golongan2 PEMURAH.
ye lah kan, O blood group kan universal donor. hahaha
teruja pulak rasanya nak menderma darah lepas ni. wootwoot XD

<3 i="i">
google-ing and found this!
dunno whether its true or not :)




Friday, September 7, 2012

Syoknya Beraya :)

Assalamualaikum :)
Haiiii.dah hampir sebulan aku tak update blog.
rindu sebenarnya tp malas nak mengayat.hahah

byk nak diceritakan, tp bila dah menghadap lappy,semua hilang. 
mcm sengal tak? 

hmmmm..firstly, cerita pasal 'KMJ Kesygn' ni lah
setelah dua miggu cuti raya, bila masuk balik kmj memang rasa down giler.
pastu lepas semiggu kat sini dpt pulak cuti merdeka.
memang syok lah hidup asyik dpt balik rumah je kan? ;)
minggu dpn pulak dpt cuti hari malaysia. 
memang TERBAEKKK!

yang syoknya time balik minggu lepas tu aku tak bgtahu mak pun aku nak balik
ingatkan nak buat surprise ketuk pintu rumah je tp kawan aku yg sepatutnya amek aku tak jd pulak
dah sampai wangsa walk, terpaksalah aku menge'call' kakak aku. nasib baik lah dia ada kat rumah
so,bila kakak aku dah amek, bermulalah aktiviti  menghabiskan duit kat giant selepas itu.
before tu 50 hengget dah habes beli novel.
haihhh,duk kl memang tak penah cukup duit kan? :(

then,sampai je rumah, mak aku dah tersengih-sengih kat depan pintu
dalam hati aku dah ckp 'hadoiii,kena bahan lah ni...'
mak : suprise konoooooon, ckp je lah takut nak bgtahu nak balik,takut kena marah lah tu...
aku : mana ada..ingatkan nak ketuk pintu je tp plan tak jd pulak.nak buat mcmane...?
mak : yelah tuuu.ni kang nak balik mcmane ni? jalan kaki...?
aku : (dgn muka sedih) haaah.memang jalan kaki punng
mak  : elleh.ingatkan nak pecaya ke? balik macamane?
aku : yelah mak.naik bas lah.dah beli tiket dah. tahuu mak taknak hantar :((

lepas solat jumaat,abg2 aku pulak membahankan aku.
hadoiii memang pedih lah telinga mendengarnya
tp tahan je lahhh

the next day,kiteorang jalan2 pegi beraya rumah cikgu2.
plan nak pegi beraya rumah cikgu2 time form 5 tp ramai pulak cikgu yg ada hal.
so, kiteorang tangkap muat je lah call mana2 cikgu yg ada kat keramat tu.
untung2 rezeki dpt jgk lah duit raya hari tu. 
macm kanak2 ribena dah rasanya. hahahaha

first pegi rumah mummy (Aizureen), pastu rumah puan akmal,then puan baheyah,puan hamidah and lastly rumah puan zainab.
cikgu2 masak semua sedap. dalam call cikgu tangkap muat,kenyang jgk kiteorang melantak hari tu
sampai keras lah perut rasanya.hahah

bila dah salam2 nak balik tu Puan Akmal ada ckp.. 'dulu2 korang beraya jalan kaki,pastu mak hantar,pastu naek moto,naek teksi tp skrg ni dah ada yg drive kereta. dah besar dah korang ni'
hadoii ayat cekgu ni menusuk ke lubuk hati aku yg paling dlm kut.. sobsob cikgu,jgn lah mcm ni 
kiteorang akan kekal kecik utk cikgu.okeyy ? :)) 






 gambar kat rumah puan akmal
credits to puan akmal :)

rasanya ada byk lagi gambar aizureen amek tp dia tak upload lagi. so kena tunggu dia lah ye nampaknye
dan InsyaAllah cuti hari Malaysia nanti nak beraya rumah cikgu2 yg lain pulak.
hope ada rezeki dan kesempatan nak jumpa cikgu.
rindu sangat2 kat cikgu sekolah sebenarnya.
lepas tu ingat nak berkonvoi pegi beraya rumah cikgu time sekolah rendah pulak.
apa khabar agak2nya cikgu2 semua ye?
moga2 semuanya sihat selalu dan berada dlm lindungan Allah dari bala bencana yg ditakdirkan. Amin :D

To all my teachers, i love u very much. only Allah can repay everything you have done for us. thank you <3 p="p">