Wednesday, October 13, 2010

post terakhir bulan ini :)

minggu ni dah mula exam utk dak2 tasawwur dan akaun..
makin tensyen jadi nya.
harap2 semua berjalan lancar.
semoga Allah permudahkan segala urusan kita utk 3 minggu akan dtg ni..
InsyaAllah.Amin!
XD

by the way..
gudluck!
semoga berjaya!
hwaiting!
chaiyok2!
:)

best of luck everybody!

Thursday, October 7, 2010

P E R I K S A ? ! ! !

haihhhh..baca tajuk je pun dah tensyen!
haha
seriously,aku penat dgn periksa2 semua..
tp kadang2 ada guna jgk periksa ni sebenarnya,kan?

agak ramai yang tanya aku, 'murnie,ko dah study?'
haisshhh..agak2nya apa aku jawab?
dah sah2 lah aku tak sentuh buku langsung,macam mana nak study?
aaarggggggggggggghhhhhhhhhhh!
tensyen btul! berserabut kepala hotak aku..

entah bila lah aku nak dapat mood study tu kan?
nextweek dah nak exam.
first paper,AKAUN!
ehem2.mcm mana nak jwb tu?
nampaknya kena lah mula buat latihan akaun dari sekarang.
selamat exam kali ni akaun dgn bio asing2..
kalau tak,lagi bahaya hidup aku. heee~

ok,stop dulu pasal exam..
cerita psl tuisyen aku pulak.
aku dah tak sabar dah nak berhenti tuisyen..
nak tahu sbb apa?

first,aku penat dah ulang alik rumah,sekolah,rumah,tuisyen,rumah..
ari2 mcm tu..ke sana ke mari.
kalau jln kaki,memang aku dah slim dah skrg ni..
tp aku naik kereta,so tak tercapai lah impian tu..haha XD

second,tuisyen mengganggu waktu tido dan study aku.

third,aku nak jauhkan diri aku dari dia.
aku tak nak tgk muka dia hari2.
blh angau aku..haishh

forth,aku tak nak membazir duit mak bapak aku.

dan byk lagi lah sbb2 die.
tp for sure,aku akan rindu kwn2 prestige aku! :)


Saturday, October 2, 2010

akaun

ishhh...akaun byk lagi tak siap
isnin kena hantar..
ink pulak dah nak habes!
tak ke sengal?

nasib baek 40 dokumen tu baru je siap..Alhamdulillah! :)
jap,korang ingat tu je ke keje budak2 akaun?
kalau korang fikir mcm tu korang silap besar lah weh!
belambak lagi keje akaun..tau tak?
buku tunai,jurnal,lejar dan lain2..haishhh
sume tu x buat lagi..

dah la kena buat guna microsoft excel..memang aku reti lah sebenarnya kan?
-.-'
aiyo..tolong lah doakan aku dpt siapkan keje ni dgn cepat..
lepas ni aku tak nak pikir psl akaun dah!haha :P

nad dah terfikir dah nak drop akaun..
aku pon tak tahu nak ckp mcm mane..
pokok pangkal kat hati kita jgk..
kalau dah tak berkenan dan tak boleh terima,tak kan nak paksa diri pulak kan?
so nad, aku nak ko fikir btul2..
takkan nak sia2 kan duit 9 bulan ko pegi tusyen akaun tu?

lepas ni, mesti ko join luqman amek tasawwur kan?
papepun gudluck lah utk ape2 pun yg ko akan amek lepas ni.. :)
andd luqman mesti bangga gler sbb dah berjaya 'hasut' ko amek tasawwur..haha
kan luqman,kan? XD

btw,sambung blk cite akaun td..
aku tgh cari jln penyelesaian nak buat benda alah tu sume kat excel..
zahidah dah bg tunjuk ajar tadi..
tp nampaknye aku still tak berjaya menguasai pembelajaran tersebut..haissh
bengang jgk cari jadual kan excel.
kang tak pasal2 je aku buat gne microsoft office biasa jer..

sebenarnya akaun ni tak susah mana pun..
aku ingat lagi mula2 aku bgtau aku nak amek akaun..
semua org tnya 'kenapa nak tambah lagi satu?dah power sgt ke?' ok,yg belakang tu aku tambah2 je..heee~

entah lah..aku pun tak pasti apa jwpnnya..
mgkin sbb anugerah PMR thn lepas tu kut..
aku mengaku dulu subjek plg aku benci KHB tp waktu tu aku belajar akaun maen2 je..
dah masuk form 3 baru aku fokus btul2..waktu tu lah minat aku datang
aku tak pernah pun terfikir nak amek sains tulen sebenarnya..
tp rezeki aku kat situ dan aku akan cuba pertahankan lah..InsyaAllah

ckp psl sains tulen..aku tak berapa suka subjek FIZIK!
subjek ni lah yg pecah kan rekod gred aku.
tak penah la dari darjah satu masuk ke tingkatan 3 aku dpt D,ttbe masuk form 4 amek fizik aku dpt d..mahu nya aku tak frust menonggeng?
mula lah terfikir nak drop je..
tapi kawan2 aku ckp 'ek elleh suka hati ko je..blh ke drop fizik?'
dan aku pun mula lah memikirkan persoalan tersebut..
BOLEH KE?

sekarang nie pon curi2 je post kat blog nie..
lepas ni kena print faz punya pulak..
papehal aku kena siap kan kad stok dulu.
takde pening2 jap gi..at least aku siapkan dulu yg mane aku tahu

lagi sekali,aku minta korang doakan aku dpt siapkan sblum isnin..
maknenye esk,ahad..haha

eh,kejap!
patut ke aku keluar esk?
ishh..akaun ni..aku nak beraya pun susah la!

p/s:jangan lah ikut perangai aku ni..dah tahu keje tak siap,blh pulak nak on9..
bak kata adek aku lah 'ko, kalo tak reti buat keje last minute..jgn buat.biar org pakar (sambil buat muka bangga dan menunjuk ke arah diri sendiri) je yg buat..'
ada ke patut dia kata aku tak reti buat keje last minute?tak patut langsung!
dia tak tahu ke yang aku memang suka buat keje2 mcm tu?haha

Friday, October 1, 2010

Oh PMR!!

bler tgk budak2 form 3 susun meja td,tibe2 aku teringat waktu nak amek PMR tahun lepas..
tangkap syahdu dan pilu weh! haha bangang
mcm tu lah kteorang thn lepas..ari Jumaat tak silap aku,kteorang dah susun meja.
meja sini anta sana,almari situ anta sana,kerusi sana angkat sini..
memang havoc gler lah!

well,memang lah berdebar tahap gaban before masuk dewan tu..
tp percaye lah,kalo korang dah ready awal2..tak terase sgt debaran tu sebenarnye..
(ckp mcm aku ready awal2 je..heee~)

ape yg aku nak cte skrg ni psl sepanjang PMR tu..
bak kate hanisah,pmr tahun lepas mcm heaven gler!
ape yg bestnye meja kteorg ade alas tau..alas kayu,cantik dan baru!diulangi,BARU! :P
aku tgk tahun ni mcm xde je..tp x tahu lah kalo meja2 kat dewan tu pulak.
kesian lah kat korang kalau xde benda alah tu..agak susah nak jawab dgn meja yg x rata walaupun kalau x silap aku die akan kasi something utk korg buat alas paper waktu jwb exam..selalunye mcm tu lah kan?

pastu,waktu pmr thn lepas tgh kecoh kes H1N1..
tiap pagi2 before masuk dewan kene cek suhu bdn n die bg hand sanitizer utk cegah kuman dan penyakit tu..
wah,memang best lah kan kteorg maen dgn hand sanitizer tu..
siap pkai penutup muke tu sume..
best gler wa ckp lu! XD

kadang2 bler ingat2 blk waktu amek pmr tu,ttbe rase sedih..
tak tau kenape..pmr bg aku sgt lah best walaupun sblm jwb paper bagai nak pecah segala organ dalaman korang disebabkan terlalu tension..
pmr adalah salah satu kenangan paling berharga dlm hidup aku.. :)

aku ingat lagi hari pertame pmr,paper BM..
aku menangis weh jwb paper tu!
mule lah aku fikir bkn2 lps tu..
'gerenti x dpt a punye nie'
'aduh,baru paper bm.yg len mcm mane pulak?'
'hasishh,nasiblah..'
bler dah fikir bkn2 tu,mule lah rase nak meraung je lps kuar dewan tu..
tp tak..waktu zohor tu aku buat solat hajat dan byk2 berdoa.
mudah-mudahan paper2 lepas nie x sesusah bm tadi..
rase tenang sgt bler jwb ketas agame ptg tu..Alhamdulillah (:
dan,utk pengetahuan korang,tu lah first time aku menangis time periksa.
tak sangka gler! haha

hari kedua-pagi2 mcm biase..
dpt kismis,cek suhu bdn,maen hand sanitizer.. ;)
ari nie paper bi dgn sains..
bi blh thn,x susah sgt mcm ketas bm
aku jwb yakin sikit lah paper tu.. :D
petang pulak paper sains..paper 1 blh thn susahnye,paper 2 bapak susah!
dan bermulalah peranan air mata aku di situ yer..haha
aku rase byk yg aku hentam kat paper 2..kali nie memang tak yakin langsung a tu dlm tgn lah. :(

hari ketiga-hari jumaat..
hari ni ade satu ketas je..GEOGRAFI!
feveret subjek wooo!haha
blh lah ckp feveret,tanda a,b,c,d je..cube kalau soklan subjektif?
tak ke niaya nak jwb? haha
hari jumaat ni aku TERbangun lambat..dan mak aku pon mule lah memainkan peranan nye seperti puan2 emak yg len..pagi2 aku dah kene syarahan percuma! haihhh..
bknnye ape,waktu tu fon aku si motorola tu hilang tah ke mane..tak dpt dikesan.
so,aku x de lah set alarm sume tu..dan terjadilah peristiwa malang itu.
aku cepat2 mandi,solat n gerak pegi sekolah..
x sempat sarapan pon..dah mula lah terfikir mcm mane nak jwb pekse kalo lapar?
dlm kete pon dah nak menangis sebenarnye..cuak gler!takut kalau2 budak2 dah masuk dewan
dlm hati,aku 'marah' mak sbb kejut aku lambat n bebelkan aku pagi2..
nasib baek paper start pkul 8 ari tu..waktu aku datang bebudak still kat tapak perhimpunan.
haisssshhh..SELAMAT!x lah lambat mane sebenarnye.. :)
pastu,pagi tu ade rezeki lebih..CEKGU FAUZI kasi aku satu plastik roti..
hai,cekgu..mcm tau2 je aku x sarapan pagi tu..tp x sempat pon nak mkn..
so,aku jwb paper geo tu dlm keadaan lapar dan marah!
bler ade soklan2 yg aku konfius nak jwb..mule lah aku nak menangis..
aku istighfar byk kali..mungkin Allah nak tunjuk kan kuasaNya..(see,waktu mcm2 nie pun Allah blh buktikan kekuasaanNya tau)
ye lah,ade ke patut aku 'marah' mak aku..die x slh pon sebenarnye
sori,emak! :D

hari keempat-isnin.
paper math and sejarah..
math,susah nak ckp..aku x sure sgt dgn subjek nie..
ye la..waktu trial pun dpt b.mcm mane nak dptkan a dlm pekse btul?
aku jwb sehabis baik yg aku blh..
sejarah,another feveret subjek!mcm geo,pilih je mane korang suke..a,b,c atau d
haha..senang kan? :P
ramai org kate,sej susah..well,memang lah..dah kalau ko x bce,memang lah ko kate mcm tu..
aku suke sej menengah bawah..sej malaysia.x lah sesusah sej menengah atas..sej dunia!
bygkan lah..kalau korg x suke membace.memang agak susah nak survive sebenanye.

hari terakhir-selasa
paper khb.aku amek perdagangan dan keusahawanan :)
blh lah soalan die..mcm soalan2 latihan yg cegu bg..
org kate,soalan2 khb pmr memang selalu ulang2 je..
so,maknenye cegu2 dah blh target topik2 mane yg selalu keluar peksa..
korang ikut je lah ckp cegu2 korang..

dan,hari rabu bermulalah hari 'kemerdekaan' kteorang! haha
enjoy gler lah..blh buat hal sendiri.ponteng o serong tu x pyh cerita lah..
memang selalu!haha.tp selalunye byk aktiviti yg cekgu dah susun.
aku suke maen congkak,badminton dan carrom..lawan dgn geng isasonafinamusu aku! X)
kwn2 aku cter,aktiviti paling best bler buat pizza dgn sembelih ayam..
malangnye,aku x pegi pun due2 aktiviti tu..so,x dpt lah kongsi dgn korang sume
aku duk umah menjaga budak kecik tu,Alia :)

dan dua bulan pon berlalu dgn cepat dan pantas..result pmr pon keluar
mule2 tu,aku memang ckp dgn mak aku..
'mak,x pyh lah amek result eh?'amek hari len je..blh kan?'
dan,mak aku dgn kereknye menjawab.. 'ye lah tu..entah2,pagi2 buta dah bgn x sbr nak tahu result'..haha
dan puan emak memang selalu betul..
aku lah yg plg excited pagi tu nak amek keputusan! XD

sampai2 sekolah,kwn2 aku sume kecoh..tanye itu ini
haihh..mcm lah aku tahu sume benda kat dunia nie kan.
pastu,sume kumpul masuk dewan..bler nmpk cegu Noraini pegang slip keputusan,lagilah berdebar..
waktu tu mak aku entah ke tah pulak menghilang..lagilah buat aku cuak!
bler cegu sebut name sorang2 yg dpt 8a,lagilah..x blh cite perasaan waktu tu weh!
sampai name nad,aku doa byk..minta2 lps ni aku yg akan naek pentas tu..
dan Alhamdulillah..Allah makbulkan doa aku.Alhamdulillah,ya Allah! :D

bler cegu sebut name aku,memang rase nak menangis.menangis bahagia org kata..
tak sia2 aku blaja siang mlm selama ni..korbankan raya aku..
lps turun pentas,aku pon cari mak,aku bg mak slip tu..
die cume senyum,x ckp ape..
waktu tu,tgk muke mak aku pon rasenye nak menangis..
mak aku lah penguat semangat aku selama ni..
susah senang sume aku cte kat die..
lulus gagal dlm pekse aku mengadu kat die..
dan die selalu akan ckp 'jgn risau,usaha lagi'
walaupun aku anak abah tp aku lagi rapat dgn emak sebenarnye..
abah busy,jarang ade kat rumah..jadi,emak lah tempat aku mengadu semuanye..
thanks,emak! saranghae :D

aku rase ni post aku paling panjang setakat ni.. :D
kepada junior2 aku..
best of luck aku ucapkan kat korang..
buat sehabis baik yg korang blh..
jgn hampakan harapan parents,keluarga,sekolah dan senior2 korang..
minta maaf dgn sume org kalau blh..mudah-mudahan Allah permudahkan urusan korang sepanjang PMR dan pintu kejayaan terbuka luas buat korang..Amin
perbanyakkan solat hajat,istighfar dan berdoa..dan lagi satu,bykkn bace surah al-insyirah (alam nasyrah).
semoga Allah terangi hati korang dgn NurNya.. :)
aku@kaklong ;) akan sentiasa doakan kejayaan korang!
Chaoyok2! Hwaiting! Goodluck! Semoga Berjaya!

p/s:bler tgk junior2 susun kerusi meja td,ttbe teringin nak amek pmr blk..haha
spm susah sgt lah rasenye ;P

aku sayang korang!

aku dah anggap die mcm adek aku..
well,memang lah adek beradek selalu bergaduh..
tp aku rase tak seronok bler bermasam muke dgn die..
tak mcm bler aku bergaduh dgn adek o kakak aku..
laen sgt rasenye..
sangat kecewa dan terluka sebenarnye..
tp die?
pernah die kesah ape aku rase?

TAPI tak pe..
aku akan cuba bersabar dan bertahan selagi aku termampu..
mungkin aku pun bersalah..
aku hanya manusia biasa yang punya byk kelemahan..
insan hina dina ciptaan Allah yang Maha Besar..

kawan2,aku sayang korang sgt2..
korang sentiasa dlm hati aku..
korang sentiasa dlm ingatan aku..
korang sentiasa dlm doa aku..
korang sentiasa dlm fikiran aku tak kira kat mane pun aku berada..

aku tak minta byk drpd korang..
hanya ingin disayangi..
hanya ingin dikasihi..

aku minta maaf kalau selama kte berkwn aku sakitkan hati korang..
aku marah korang..
aku pukul korang..
aku bergurau tak kena tempat..
aku buat korang kecik hati dgn benda2 yg aku terlepas ckp..
aku terlalu jujur kadang2..
aku tak nak kawan2 aku sesat jauh daripada landasan kehidupan sebenarnya..
aku tak tahu mcm mana nak nasihat korang..
kalau lah korang tahu apa yg aku cuba smpaikan..
kalau lah korang faham..
tapi tak,kadang2 korang marah aku bila aku tegur korang..
so,apa yg aku patut buat?
nasihat aku sebagai kawan korang tak diterima langsung..
yes,memang lah kite kena terima kwn2 kite seadanya..
tp tak salah kan kalau berubah ke arah kebaikan?
aku minta maaf kalo korang terasa dgn teguran aku selama ni..
mcm aku bgtau td,aku cuma manusia biasa ciptaan Allah yang Maha Besar..
Pencipta segala-galanya
Pencipta yang tiada bandinganNya

p/s:maaf lah kalau post kali nie terlebih emosional..tak tau lah kenapa. :)
mungkin faktor masa kut..skrg dah pkul 2.15am
dan mungkin kerana hati aku baru disakiti..entahla

p/s2:aku rindu kwn2 lama aku..harap korang masih ingat aku dan bahagia selalu
ada jodoh kte jumpe lagi

p/s3:maaf atas segala2nya..post ini hanyalah luahan hati aku je :)


Ya ALLAH..

Ya Allah..
kenape KAU duga hati aku ya Allah?
di sini kah kesudahannya ya Allah?
beginikah pengakhirannya?

Ya Allah..
andai ini suratan takdir yg telah Engkau tetapkan..
andai ini yang terbaik buatku..
andai ini memberi kebahagiaan kepadaku..
Kau tetapkan lah hati aku untuk menerimanya,ya Allah..
tabahkan lah hati aku Ya Allah..
redhai lah aku,YA RABBUL IZZATI.

Astaghfirullahal'azim..
Astaghfirullahal'azim..
Astaghfirullahal'azim..

Ampunkan dosa-dosa aku,ya Allah..
dosa2 yg tanpa sedar aku lakukan..
dosa2 yg tanpa sengaja aku lakukan..
dosa2 yg tanpa niat aku lakukan..

Ampunkan aku kerana menyakiti meraka,ya Allah..
mereka yg aku sayangi..
meraka yg aku kasihi..
mereka yg aku ingat selalu..
mereka yg sentiasa di hati aku..
ampuni lah aku,ya Allah!

Ampunkan aku kerana sering mempersoalkan takdirMu,ya Tuhanku..