Wednesday, March 16, 2016

Jodoh atau Ajal?

Assalamualaikum.

MAC.
sebulan lagi sebelum aku berumur 22 tahun.
cepat sangat rasanya masa berlalu.
rasanya mcm baru sebulan lepas aku sambut bday yang ke 21. T_T

kalau ada yang dah baca blog aku since years ago mesti tahu yang aku ni gila sangat nak kahwin awal kan? hahah

kelakar.
time dolu dolu nak sangat kahwin before umur 20 sbb...
aku nak anak aku jarak umur dengan aku cuma 20 tahun.
aku nak sangat jadi ibu muda.
aku nak anak ramai sebab orang cakap kalau kahwin muda, probability anak ramai sangat tinggi.
aku nak keluarga besar.

tapi, perancangan Allah buat aku sangat jauh beza dengan perancangan aku.
dan perancangan DIA adalah yang terbaik kan?
sekarang ni, rasa nak kahwin tu tak segila dulu.
aku sendiri tak tahu kenapa.
mungkin sebab aku belum bersedia and HE knows HIS creation well, rite?
mungkin jugak sebab tahap kepercayaan aku dekat lelaki dah berkurang

tengok kawan2 yang sebaya aku ada yang dah kahwin dan beranak pinak,
buat aku terfikir "apa bezanya aku dengan dorang sampaikan dorang senang je lalui semua tu?"
but then aku reflect balik,
seeing those yang lagi muda dan sebaya aku meninggal because of sakit and accident or other reasons,
aku bersyukur masih diberi ruang dan peluang oleh Allah untuk bertaubat.
Allahuakbar.

sekarang ni, aku memang berserah je.
kalau ada jodoh, Alhamdulillah.
tapi kalau ajal yang sampai dulu, aku mohon aku pergi dalam husnul khotimah.
Aamiin

AL-FATIHAH untuk yang telah pergi dan juga untuk kita yang masih hidup.
semoga ALLAH rahmati kehidupan kita dunia dan akhirat.




Sincerely,
Naziera Murnie binti Suhaimi, yang telah menyaksikan permulaan dan pengakhiran sebuah kehidupan.




Wednesday, February 24, 2016

Kembali Semula

Assalamualaikum. :)

it has been almost 3 years i guess since i last wrote on this blog.
as there is so much things i want to share with those who are reading this blog, i am coming back here. mehehe
yes, i do have all the fb, insta, twitter, wechat, etc but writing in a blog has been given a different feeling to me.
so, be ready to read all the 'merepeks' stuffs and stories i am gonna share here!

ps: ini adalah salah satu percubaan memperbaiki my english. do correct me if i'm wrong. thanks.

Sincerely,
Naziera Murnie Suhaimi. Nurse-to-be.

Sunday, November 24, 2013

Murnie Nurse??!

Assalamualaikum.

hai, awak apa khabar?
dah lama rasanya tak bersua kan?
hahah. okey geli

Alhamdullillah. dah masuk bulan 11 ni kiranya 2 bulan setengah aku jadi student u atau lagi tepat lagi student nursing.
aku tak pernah terfikir pun sebesar hama dari kecik yang aku akan ambil nursing.
sebab aku rasa cita-cita aku dari dulu memang nak jadi pengajar.
aku suka bab-bab nak mengajar orang ni
tapi itu lah.. takdir Allah bawa aku ke UPM ni

bila aku bagitahu kawan-kawan aku yang aku sambung nursing, rata-ratanya persoalkan
'kenapakah murnie? kenapaaaaa?'
seriously aku cakap, bila orang persoalkan aku hal ni, aku jadi bertambah tambah tambah tambah tambah tambah keliru
'betul ke apa yang aku buat ni?'
'ni ke apa yang aku nak sebenarnya?'
'tak menyesal ke ambil keputusan ni?'
aku selalu persoalkan benda-benda ni sampai kadang-kadang tu aku rasa aku nak hilangkan diri aku daripada semua ni dan muncul semula jadi orang yang baru.
tapi mcm mustahil je kan?

mula-mula masuk and start kelas nursing memang aku menangis bak hang
aku rasa sangat sangat down sebenarnya time tu
tak macam kat matriks dulu, aku menangis sebab fikir nak balik, rindu mak abah bagai
tapi kali ni aku menangis sebab membayangkan yang aku akan tempuh 4 tahun yang akan datang dengan satu perasaan yang tak pasti.
berat hati. itu yang aku rasa

tapi Alhamdulillah, buat masa ni, aku rasa okey lah study nursing ni
buat praktikal kat lab semua
belajar banyak benda pasal badan-badan kita ni
tapi belum praktikal kat orang lagi lah
nervous nyah nak jumpa patients bulan 1 ni!!!
tapi harap-harapnya dipermudahkan lah segala urusan kiteorang semua nanti. Amin


ini UGUTAN ye kawan-kawan. hahaha


TAPI...
harapannya

murnie in future. macam comel je. macam cantik je. hahah


InsyaALLAH :)